Az élet rejtélyeinek feltárása / Szerző: Gauri Shankar Gupta

Szerző: Gauri Shankar Gupta

Gauri Shankar Gupta egy radzsasztáni kis faluban, Adzsitgarhban született. Gyermekkorát falusi környezetben töltötte, egyetemi diplomáját közgazdaságtanból szerezte. Tudományos pályafutása alatt Gupta megannyi aranyérmet és kiváló érdemrendet szerzett, s tagja az Institute of Company Secretaries of India-nak.

A magánszektorban eltöltött három év után, 1981-ben csatlakozott az indiai külügyi szolgálathoz. Azóta különféle hivatali minőségeket töltött be Belgiumban, Bangladesben, Bahreinben, Mexikóban, Franciaországban és a Fülöp-szigeteken. Franciaországi kiküldetése alatt az UNESCO Végrehajtási Tanácsának póttagja volt, 2003 júniusától 2006 szeptemberéig pedig Mongólia indiai nagyköveteként szolgált. 2006 októberétől 2010 februárjáig India Külügyminisztériumának adminisztrációs főosztályvezetőjeként dolgozott. Jelenleg Magyarország és Bosznia-Hercegovina indiai nagykövete.

Könyvét, „Mongolia: The Land of Blue Skies” (Mongólia: A kék égbolt földje) a Roli Books gondozásában 2007-ben adták ki Indiában. Később megjelent két verseskötetét, a „Droplets”-t (Cseppek), valamint a „Chand Lamhe”-t az Újdelhiben működő Star Publication jelentette meg. 2008 és 2010 között Gupta több cikket is írt külpolitikai, valamint ehhez kapcsolódó témákban, s több konferencián is elnökölt. Folyékonyan beszél angolul, franciául és spanyolul. Gauri Shankar Gupta több mint 70 országban járt már szerte a világban.