A Vaszistha-jóga / A Vaszistha-jóga gyakorlati technikája

A Vaszistha-jóga tanításában szereplő igaz Önvalónk, vagy tiszta tudatosságunk könnyed megtapasztalását biztosító meditáció bemutatásánál a következő leírással találkozunk:

„Majd Válmíki így folytatta:
– Helyezkedjünk el az egyensúly elérését támogató kényelmes ülő helyzetbe. Majd az ÓM mantra ismétlésével engedjük, hogy elménk és az érzékszervek saját természetüket követve lecsendesedjenek, egészen addig, míg az elme el nem éri a tökéletes béke állapotát.”
(Vaszistha-Jóga második kötet, 119. oldal)

A leírásból látható, hogy ez a folyamat az elme természetének köszönhetően erőfeszítéstől mentes, természetes, azaz nélkülöz mindenfajta koncentrációt, elmélkedést vagy kontemplációt. Jogosan merül fel a kérdés a kedves olvasóban, hogy a tudással együtt vajon ezt az egyszerű, természetes meditációt, mint tudattechnológiát megőrizte-e a védikus mesterek hagyománya, melybe Vaszistha is tartozott. A jó hír az, hogy igen, s jelen korunkban Maharishi Mahesh Yogi tette elérhetővé a világ számára a Transzcendentális Meditáció, vagy TM technika révén, mely rövidítés egyúttal a fent leírt természetes meditáció folyamatára is utal.

A technikát elsajátító meditáló egy személyre szabott mantra, vagy jelentés nélküli gondolatrezgés és annak helyes használatával a fenti leíráshoz hasonlóan könnyedén megtapasztalja és túllépi annak finomabb állapotait, majd a legfinomabb túllépésével vagy transzcendálásával (innen ered a technika elnevezése, mely a műben is többször megjelenik) elérjük, közvetlenül megtapasztaljuk a tudatosság legegyszerűbb, s egyúttal legalapvetőbb állapotát, a tiszta éberséget vagy tiszta tudatosságot. E tudatosság rendszeres megtapasztalása felélénkíti és gazdagítja a többi három tudatállapot (éber, álom, mélyalvás) minőségét, ezzel együtt a meditáló életét. A tiszta tudat rendszeres megtapasztalásával ez a tudatosság a működését fenntartó fiziológiai és idegrendszeri folyamat állandósulásával végleg fennmarad, s az egyén a felszabadulás állapotában, egy tiszta boldogsággal, s a tiszta tudat határtalan kreativitásával teli életet élhet, melyet a TM esetében több száz tudományos kutatás is igazolt. A TM tudományos igazolhatósága egyúttal a technika természetességének is a bizonyítéka, alátámasztva ezzel, hogy a mentális aktivitás természetes lecsendesedése, s az így elérhető nyugalommal teli, tiszta éberség tudatos megtapasztalása minden ember született képessége!

Aki a mű olvasása és az itt leírt információk hatására kedvet kapott a TM technika elsajátítására, bővebb információt a tanfolyamot levezető Dienes István és Dienes-Nagy Erika TM oktatóktól kaphat, akik egyúttal a Vaszistha-jóga fordítói és anyanyelvi lektorai.

E-mail: dienesistvan@yahoo.comdnagyerika@yahoo.com

Mobil: 06-30/286-3744 

A Kiadó megjegyzése: A fentebb elített meditáció oktatása nem a Kiadó szervezésében történik, így az azzal kapcsolatos kérdéseket kérjük, közvetlenül a szervező tanárok felé tegyék fel a kedves érdeklődők.